Møt vår sporty fysioterapeut, Julie, som forteller om sin hverdag i Hjemmefysioterapeuten.
Julie er en allsidig fysioterapeut med en aktiv tilnærming, som kombinerer fysisk aktivitet og øvelser med behandling på benk. Hun har også et særlig interessefelt innen nakke- og ryggplager – og jobber mye med komplekse diagnoser.
Julie har jobbet i Hjemmefysioterapeuten siden august 2022. Fra tidligere har hun også god erfaring fra spesialisthelsetjenesten, med nevrologisk og ortopedisk rehabilitering.
Julie har en aktiv tilnærming til sine pasienter
En vanlig arbeidsdag i Hjemmefysioterapeuten starter i syv-tiden på morgenen, forteller hun.
– Jeg har allerede da strukturert arbeidsdagen og laget en kjøreliste som jeg følger, der pasientene er satt opp i en rekkefølge basert på hvor de bor. Selv bor jeg i Fredrikstad og har pasienter både i Østfold, i tillegg til Oslo og omegn.
Julie har studert fysioterapi ved Saxion University Of Applied Sciences i Nederland. Hun har også en spesialisering i ortopedisk medisin.
– Som fysioterapeut i Hjemmefysioterapeuten har jeg en veldig variert arbeidsdag – med varierte pasientgrupper. Jeg reiser hjem til pasienter, på sykehjem og institusjoner for å ha treningsøkter, utføre behandling mot smerte eller annen type konsultering.
– Å ha så varierte arbeidsforhold er noe jeg trives godt med. Mellom pasientene nyter jeg podcast og kaffe i bilen!
Man får et helt spesielt innblikk
– Hva liker du med å reise hjem til pasienter?
– Når jeg møter mine pasienter på deres hjemmebane, får jeg muligheten til å bli bedre kjent, både klinisk og personlig. På den måten får jeg et unikt helhetlig innblikk i deres livs- og bosituasjon.
– I tillegg kan jeg skreddersy et trenings- og behandlingsforløp for best mulig resultater.
Ved å møte pasienten i eget hjem, forteller Julie at hun får et enda tydeligere inntrykk av hva slags utfordringer de møter på i hverdagen – og hva slags muligheter de har til å benytte seg av egne fasiliteter.
– Jeg er opptatt av å bruke fasiliteter pasienten har i egen bolig i en treningssituasjon, også for å kunne inspirere og motivere for egentrening. Har man vansker med å komme opp trappen sin hjemme, nytter det ikke å sitte i en klinikk å løfte vekter. Da må man trene spesifikt på å gå i trappen, under trygge forhold med fysioterapeuten.
– Hvilke fordeler ser du ved å få en fysioterapeut hjem?
– Det åpenbare er at man slipper å foreta seg noe som helst for å få trening og behandling med en fysioterapeut. Mange har også vansker med å komme seg ut, enten på grunn av planlegging, transport og ressurser.
Julie erfarer også at det for mange kan være energikrevende å bruke tid og krefter på reisevei til og fra en klinikk. I tillegg kan det være svært tidkrevende å reise ut og sitte lenge på et venterom – for å være hos fysioterapeuten sin i 30 minutter.
– Dette slipper man jo når jeg kommer hjem til pasienten, der vi i stedet kan fokusere på god og kvalitativ trening.
Mange føler seg nok også tryggere i eget hjem, mener Julie. Det fører til at de dermed blir mer avslappet i møte med fysioterapeuten.
– For mange er det noe nytt å måtte forholde seg til en fysioterapeut, for kanskje er man i en sårbar situasjon etter sykdom eller skade. Jeg ønsker å gjøre opptreningsfasen så god som mulig for mine pasienter – på en skånsom og trygg måte.
– Hva er ditt beste øyeblikk som fysioterapeut i Hjemmefysioterapeuten?
– Mange av mine pasienter er eldre der det har oppstått en akutt hendelse som plutselig har gjort dem markant dårligere. Kanskje har de mer smerter eller mistet gangfunksjonen.
– Et eksempel på en slik pasient, var en eldre dame som var sengeliggende og ikke kunne mobilisere seg selvstendig da jeg startet oppfølgingen, men etter seks ukers hardt arbeid og god trening, kunne hun reise seg opp av sengen helt på egen hånd.
– Det var et veldig fint øyeblikk, og det er nettopp dette som motiverer meg i hverdagen.